Manuellterapi

Manuellterapeut

Kristiansand

Manuellterapeuter er spesialister på undersøkelse, diagnostikk, utredning og behandling av muskel- og skjelettsystemet. Med en masterutdanning og offentlig autorisasjon som helsepersonell har de mange av de samme fullmaktene som leger innenfor dette feltet. Manuellterapeuter kan sykmelde, rekvirere bildediagnostikk som røntgen, MR og CT, samt henvise til spesialisthelsetjenesten for videre utredning eller operasjon ved behov.


Du trenger ingen henvisning for å oppsøke en manuellterapeut, og de fleste jobber i den kommunale helsetjenesten. Dette innebærer at du kun betaler en egenandel for undersøkelse og behandling, og denne egenandelen inngår i samme egenandelstak som hos fastlegen. Har du frikort, er konsultasjonen hos manuellterapeut helt gratis.

Logo Klinikk Andlya
  • Hva er en manuellterapeut

    En manuellterapeut er en fysioterapeut med spesialkompetanse innen diagnostisering, behandling og rehabilitering av lidelser i muskler, ledd og nerver. Utdanningen omfatter flere års videreutdanning og praksis, der manuellterapeuten lærer avanserte teknikker for å vurdere og behandle ulike tilstander. De har autorisasjon til å stille diagnoser, skrive ut sykemeldinger og henvise pasienter til spesialister eller bildediagnostikk (som MR, røntgen og CT).


    Manuellterapeuter jobber ofte med både akutte og kroniske smerter, og tilnærmer seg behandlingen helhetlig. I tillegg til manuelle teknikker og mobilisering, legger de stor vekt på å veilede pasienter i øvelser og tilpasning av fysisk aktivitet som bidrar til bedre funksjon og livskvalitet.

  • Hva kan en manuellterapeut hjelpe med

    En manuellterapeut kan hjelpe med en rekke plager og tilstander som påvirker muskel- og skjelettsystemet. Her er noen av de vanligste problemene de behandler:


    • Rygg- og nakkesmerter: Manuellterapeuter har stor kompetanse innen behandling av rygg- og nakkesmerter, enten det gjelder akutte smerter eller langvarige problemer som skiveutglidning eller isjias.
    • Leddplager: Plager i skuldre, hofter, knær og andre ledd kan ofte forbedres gjennom manuell terapi. Manuellterapeuten benytter mobiliseringsteknikker og skreddersydde øvelser for å gjenopprette leddets funksjon.
    • Idrettsskader: Manuellterapeuter behandler idrettsskader som muskelskader, overbelastning og strekkskader. De kan også hjelpe med å utvikle rehabiliteringsprogrammer for raskere og tryggere gjenoppretting.
    • Hodepine og kjeveplager: Spenningshodepine og kjeveproblemer kan ofte ha sammenheng med muskel- og skjelettspenninger. Manuellterapeuten kan bruke målrettede teknikker for å redusere smerten og forbedre funksjon.
    • Nerveproblemer: Manuellterapeuter kan behandle nervesmerter som isjias og andre tilstander der nerver er klemt eller irritert, og bidra til å redusere trykket på nervene.
  • Hvordan foregår behandling hos en manuellterapeut

    Manuellterapeuten starter behandlingsforløpet med en grundig undersøkelse for å stille en nøyaktig diagnose. Undersøkelsen tar vanligvis mellom 30 og 60 minutter og inkluderer en vurdering av symptomer, helsehistorie og fysisk funksjon. Basert på funnene gir manuellterapeuten deg informasjon om tilstanden din og foreslår eventuelle henvisninger til spesialist eller bildediagnostikk som røntgen eller MR dersom dette er nødvendig.


    Deretter utformes et individuelt tilpasset behandlingsopplegg som kombinerer manuelle behandlingsmetoder, råd og målrettet opptrening for å gjenopprette tapt funksjon. Noen av de vanligste behandlingsmetodene inkluderer:


    Mobilisering og manipulasjon: 


    Skånsomme, kontrollerte bevegelser som mobiliserer ledd og gjenoppretter normal bevegelse, noe som kan redusere smerte og stivhet.


    Bløtvevsterapi: 


    Behandling av muskler, bindevev og sener for å løse opp spenninger og forbedre blodsirkulasjonen.


    Øvelsesveiledning: 


    Skreddersydde øvelser for å styrke muskulaturen rundt det berørte området og forebygge tilbakefall.


    Taping og støtte: 


    Ved behov brukes taping eller støttebandasjer for å stabilisere skadede områder under rehabilitering.


    Manuellterapeuter følger nasjonale og internasjonale retningslinjer i undersøkelse og behandling, og de behandler også pasienter som trenger rehabilitering etter skader, for eksempel idrettsskader og operasjoner.


  • Når bør du oppsøke manuellterapeut

    Å vite når du bør oppsøke en manuellterapeut kan hjelpe deg med å forebygge og redusere muskel- og skjelettplager. Du kan ha nytte av manuell terapi hvis du:


    • Har vedvarende smerter i muskler, ledd eller nerver.
    • Opplever stivhet eller redusert bevegelse som hindrer deg i daglige aktiviteter.
    • Har fått en idrettsskade eller belastningsskade som trenger rehabilitering.
    • Ønsker veiledning om trening og øvelser som kan forbedre funksjon og redusere risikoen for skader.

    Manuellterapeuter jobber ofte med å lindre smerter og forbedre funksjon, og de kan være til stor hjelp både for personer med akutte smerter og for de som har kroniske tilstander.

  • Manuellterapeut vs. fysioterapeut. Hva er forskjellen?

    Selv om alle manuellterapeuter er fysioterapeuter, har manuellterapeuter en videreutdanning som gir dem autorisasjon til å stille diagnoser, skrive sykemeldinger og henvise til spesialistbehandling. Manuellterapeuter har i tillegg dypere kompetanse innen avanserte manuelle teknikker og behandling av muskel- og skjelettlidelser. Mens en fysioterapeut kan fokusere på rehabilitering og styrketrening, kombinerer manuellterapeuter ofte manuelle teknikker med rehabiliterende øvelser.

  • Manuellterapi for barn og eldre

    Manuellterapi kan være gunstig for både barn og eldre, men behandlingen tilpasses nøye etter pasientens alder og fysiske tilstand. For barn kan manuellterapi hjelpe med å korrigere tidlige muskel- og skjelettproblemer, forbedre balanse og bevegelse. For eldre kan behandlingen bidra til å lindre smerter, forbedre mobilitet og forebygge fallskader. Manuellterapeuter bruker alltid skånsomme teknikker for å sikre at behandlingen er trygg og effektiv for alle aldersgrupper.

  • Er manuellterapi trygt?

    Manuell terapi er en trygg behandlingsform når den utføres av en autorisert manuellterapeut. Behandlingen er vanligvis skånsom, og terapeuter er grundig utdannet for å sikre pasientens sikkerhet. Enkelte pasienter kan oppleve mild ømhet eller stivhet etter behandlingen, men dette går vanligvis over etter kort tid. Terapeuten tilpasser alltid behandlingen til pasientens tilstand, spesielt hvis pasienten har en underliggende sykdom.


Vår manuellterapeut

Share by: